Elcyklar – ett grönt transportmedel

Elcyklar - ett grönt transportmedel

Oavsett ålder, erfarenhet och fysisk status kan en elcykel vara precis vad du behöver för att börja cykla igen, och därmed öka din fysiska status. Elcyklar är utmärkta för alla cyklister, inte minst för dig som vill kunna njuta av en skön cykeltur på helgen, en tur med familjen, ta cykeln ner till stan eller pendla till jobbet på din cykel. En positiv aspekt av att använda en elcykel är att den inte orsakar några utsläpp, vilket gör den till ett bra fordonsval sett ur ett miljöperspektiv.

Dagens elcyklar drivs av ett uppladdningsbart batteri och har en elmotor som kan hjälpa dig samtidigt som du trampar. Vissa elcyklar har ett batteri som är monterat på ramen, medan andra är fästa på pakethållaren. Det bästa med den elassistans som en elcykel erbjuder är att du själv kan välja när du vill använda den.

Det finns flera olika system från flera tillverkare, såsom Shimano, Yamaha och Bosch, som används på elcyklar medan vissa cykeltillverkare använder sina egna drivlinor. Varje system har vanligtvis olika nivåer av elassistans, vilket gör att du kan anpassa den hjälp du vill ha av din elcykels motor utifrån dina specifika förutsättningar. I takt med att du kommer i bättre form kan du, om du så önskar, minska användningen av elassistans.

Elcyklars batterikapacitet och driftskostnad

Batterikapaciteten varierar beroende på batteriets storlek och andra faktorer. Hur långt du kan cykla på en laddning skiljer sig därför åt, och bestäms av det batteri du använder, hur mycket elassistans du använder, vilken slags terräng du cyklar i etc. För att en cykel ska räknas som elcykel och inte en moped, får den enligt lag inte överstiga en hastighet av 25 km/h. När du når denna hastighet kan du därför inte längre få någon hjälp av elmotorn.

Många har förutfattade meningar om elcyklar, bland annat att de skulle vara dyra i drift. Faktum är att kostnaden för att ladda en elcykel är i princip obefintlig. Du bör på regelbunden basis kontrollera och serva din cykel för att säkerställa att du får ut mesta möjliga prestanda av den. Den genomsnittliga kostnaden för driften av en elcykel är dock så pass låg att elcyklar anses vara ett väldigt kostnadseffektivt transportmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *