Risken för att drabbas av hälsporre

Hälsporren har fått sitt namn efter just att den lilla knölen som kan bildas vid överbelastning av hälsenan kan likna just en sporre. Det är inte alltid en hälsporre bildas men det är inflammationen i senan i sig som ger upphov till smärtan.

Att drabbas av en hälsporre är vanligt men risken ökar ju högre upp i ålder man kommer, vanligast drabbas personer över 40år. Risken ökar också för de personer som har ett arbete där man står upp och/eller går mycket. Även personer som motionerar i form av löpning kan drabbas. En annan riskfaktor är övervikt och hur ens fötter är utformade, till exempel har personer med plattfot och höga fotvalv också större risk för att få en hälsporre.

Förebyggande arbete för att minska risken för hälsporre

  • Använd bra skor med stöd och dämpning. Det finns flera olika typer av inlägg till skorna som man också kan använda för att förbättra sina skor. Är du medveten om att du är plattfotad eller har höga fotvalv så använd en sula som ger rätt stöd för dina fötter. Dåliga skor är en vanlig orsak till varför man drabbas av en hälsporre.
  • Har du ett arbete där du står mycket, se till att du då inte står på ett för hårt underlag. Det finns speciella mattor som man kan stå på som är ergonomiskt utformade och som minskar belastningen på fötterna. Be din arbetsgivare om att få en sådan om det är något som inte redan finns.
  • Lider du av övervikt kan även det vara en sak att se över, försök att motionera regelbundet och se över din kost. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten för vuxna över 18år är att göra något typ av fysisk aktivitet i minst 150minuter per vecka. På många arbetsplatser erbjuds till exempel friskvårdsbidrag som kan nyttjas till olika typer av motionsformer som kostar pengar.

Har du redan drabbats av en hälsporre är kan man ta hjälp av olika hjälpmedel, till exempel inlägg i skorna, speciellt utformade strumpor, massagebollar. Det är även viktigt att vila hälsenan och inte fortsätta överbelasta den. För att kunna fortsätta motionera även med en hälsporre är bra motionsformer till exempel simning eller cykling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *