Vans – en skateklassiker

Vans är ett amerikanskt skoföretag från Kalifornien som sedan år 1966 har tillverkat och sålt skor som framförallt har setts på skateboardåkare. De tre bröderna Paul, James och Stephen Van Doren var från början främst inriktade på att sälja skor till skateboardåkare, som då var utformade på ett mer tekniskt sätt. De tre bröderna experimenterade nämligen fram en typ av tjockare yttersula som benämndes som våffelsula, för att skejtarna skulle kunna få ett bättre grepp och därmed enklare kunna manövrera brädorna, samt att den skulle vara mer hållbar mot ordentligt slitage. Under 1970-talet blev märket allt populärare. Under 1980-talet befann sig företaget i kris och ansökte om konkurs, dock endast kortvarigt då efterfrågan på marknaden återigen ökade. Sedan dess har Vans blivit ett internationellt och världskänt skomärke. Det är även ett av de äldsta och mest respekterade skomärke inom skateboardvärlden.

Olika skomodeller

Vans Authentic #44 är en modell som kom redan 1966 och var alltså den första modellen Vans skor som lanserades. De vita och svarta skorna i canvastyg är de mest klassiska, men idag finns även modellen i olika färger och mönster, allt för att passa just dig och din stil! 1975 kom deras största, vanligaste och snyggaste modell, Era. Modellen hade en vadderad del i hälen som gav extra stöd och komfort för skateboardåkarna och designades faktiskt av skejtarna Tony Alva och Stacy Peralta. Modellen blev väldigt populär bland skejtarna och hade många olika färger som tilltalade de flesta. Sedan dess har modellen kommit i nya utformningar och färger, till exempel Vans Era 59 och Vans Era Pro.

Modellen Old Skool kom 1977 under namnet Style 36 och var den första modellen med det berömda “side-stripe” längs med skon. Modellen har olika färger och mönster och finns för både herr, dam och barn. Den senare modellen, Style 38 som idag heter Sk8-Hi, kom 1978. Den var inspirerad av Old Skool-modellen med sina stripes längs med sidan men går högre upp på benet. Modellen är fokuserad på främst skateskor och givetvis finns även denna modell i olika färger. Vans har även en modell som heter Vans Slip-On, och är vad namnet benämner de som, nämligen bekväma slip-on skor som är enkla att sätta på och ta av. Denna modell kom 1977 och blev en oerhört populär modell, särskilt då den syntes i en film om studenter i Kalifornien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *