Lär dig HLR genom utbildning

Hjärt-lungräddning (HLR) är en av de viktigaste tekniker vi har till vårt förfogande för att rädda livet på nödställda medmänniskor. Många människor tvekar dock lite kring att göra slag i saken och verkligen gå en HLR-utbildning. Det är inte heller alla som har lärt sig hjärt-lungräddning som utan att tveka utför metoden. De finns till exempel vissa som helt enkelt saknar självförtroendet för att göra detta, men det finns även de som oroar sig för huruvida de kommer knäcka den drabbades bröstkorg under processen. Om du läser på olika internetforum kan du hitta flera inlägg där en person har försökt utföra hjärt-lungräddning och faktiskt brutit ett revben, där man kan misstänka att benbrottet snarare har en annan orsak.

Hjärt-lungräddning är en metod som innefattar upprepade bröstkompressioner, där varje kompression bör vara cirka fem centimeter djup. Detta är ett ganska stort djup, och cirka 30 procent av de personer som har räddats med hjälp av denna metod får ett brutet bröstben eller en fraktur på ett revben. I vissa fall kan flera revben gå av, men detta bör faktiskt anses vara fullt normalt. När du har gått en HLR-utbildning och utför hjärt-lungräddning på nödställda personer, bör du tänka på att deras liv och hälsa till stor del hänger på att du utför hjärt-lungräddning.

Bör man utföra hjärt-lungräddning vid benbrott?

Vad gör man då om man hör ett ben brytas när man utför hjärt-lungräddning? Svaret är faktiskt att du ska fortsätta utföra metoden precis som du har blivit lärd att göra under din HLR-utbildning. Det kommer förvisso att göra rejält ont i den drabbades bröst när han eller hon vaknar upp, men vad är det som egentligen spelar störst roll? Att personen lever förstås! De fall där en person klagar på att hjärt-lungräddning har utförts på dem är förmodligen få, och de allra flesta förstår vad som står på spel. Detta är en livräddande metod som kommer fortsätta vara användbar även i framtiden, även om riktlinjerna för HLR ibland ändras och man kommer på nya metoder som kan användas. Ett litet benbrott här och där bör inte göra någon skillnad för huruvida vi bestämmer oss för att rädda livet på nödställda personer eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *