Lär dig HLR genom utbildning

Hjärt-lungräddning (HLR) är en av de viktigaste tekniker vi har till vårt förfogande för att rädda livet på nödställda medmänniskor. Många människor tvekar dock lite kring att göra slag i saken och verkligen gå en HLR-utbildning. Det är inte heller alla som har lärt sig hjärt-lungräddning som utan att tveka utför metoden. De finns till exempel vissa som helt enkelt saknar självförtroendet för att göra detta, men det finns även de som oroar sig för huruvida de kommer knäcka den drabbades bröstkorg under processen. Om du läser på olika internetforum kan du hitta flera inlägg där en person har försökt utföra hjärt-lungräddning och faktiskt brutit ett revben, där man kan misstänka att benbrottet snarare har en annan orsak.

Hjärt-lungräddning är en metod som innefattar upprepade bröstkompressioner, där varje kompression bör vara cirka fem centimeter djup. Detta är ett ganska stort djup, och cirka 30 procent av de personer som har räddats med hjälp av denna metod får ett brutet bröstben eller en fraktur på ett revben. I vissa fall kan flera revben gå av, men detta bör faktiskt anses vara fullt normalt. När du har gått en HLR-utbildning och utför hjärt-lungräddning på nödställda personer, bör du tänka på att deras liv och hälsa till stor del hänger på att du utför hjärt-lungräddning.

Bör man utföra hjärt-lungräddning vid benbrott?

Vad gör man då om man hör ett ben brytas när man utför hjärt-lungräddning? Svaret är faktiskt att du ska fortsätta utföra metoden precis som du har blivit lärd att göra under din HLR-utbildning. Det kommer förvisso att göra rejält ont i den drabbades bröst när han eller hon vaknar upp, men vad är det som egentligen spelar störst roll? Att personen lever förstås! De fall där en person klagar på att hjärt-lungräddning har utförts på dem är förmodligen få, och de allra flesta förstår vad som står på spel. Detta är en livräddande metod som kommer fortsätta vara användbar även i framtiden, även om riktlinjerna för HLR ibland ändras och man kommer på nya metoder som kan användas. Ett litet benbrott här och där bör inte göra någon skillnad för huruvida vi bestämmer oss för att rädda livet på nödställda personer eller ej.

Motionscykel – ett användbart träningsredskap

En motionscykel passar de allra flesta. Det är ett enkelt och effektiv sätt att träna på och en motionscykel tar så pass lite plats att den får plats i de flesta hem.

Många uppskattar motionscykel eftersom det är ett effektivt och skonsamt sätt att träna på. Detta gör att den är ett mycket populärt träningsredskap för den som är överviktig eller äldre. Till skillnad från löpbandet så belastar inte en motionscykel leder och knän på samma sätt. Många som rehabiliterar sig efter en skada tycker också att motionscykeln är ett utmärkt träningsredskap. Ett annat populärt användningsområde för en motionscykel är som uppvärmning. Många använder motionscykeln för att värma upp innan de börjar styrketräna eller inför annan typ av träning. Motionscykeln träning både konditionen (och du bränner massor av kalorier) samt musklerna i lår, rumpa och bål. Cykling tränar stora muskelgrupper och därför är det jobbigt för flåset. Om du vill variera din träning på en motionscykel kan du med fördel köra olika intervall upplägg. Du kan till exempel köra korta och snabba intervaller blandat med långa och tunga backar.

Besök fitnessfrank.com för vidare information som rör träning och motionscyklar.

Spinning eller vanlig motionscykel?

Det är viss skillnad på en motionscykel och en spinningcykel. En så kallad spinningcykel är en slags motionscykel som är extra stabil och den går inte på ström. Detta gör att motståndet ställs in via en liten ratt och motståndet blir därför precis som i en uppförsbacke eller nedförsbacke beroende på hur du ställer in din cykel. En annan fördel med en spinningcykel som motionscykel är att den går att ställa in för att passa just din kropp. Sadel och styre går att justera så att du sitter som du ska på cykeln. En annan skillnad på en spinningcykel och en mer klassisk motionscykel är att den tidigare saknar träningsdator där du kan ställa in ett program eller som räknar olika saker som sträcka eller kalorier. För dig som gillar att ha koll på sådant kan en motionscykel passa bättre än en spinningcykel. För dig som gillar att cykla till musik eller går efter tid och struntar i hur långt du cyklar kan en spinningcykel passa bättre.

Sexiga underkläder

Sexiga underkläder är svårdefinierat, mestadels eftersom det handlar om personlig smak och vad man själv anser är sexigt och inte. Här tittar jag lite på olika definitioner av sexiga underkläder. Internet säger att du hittar Sveriges största utbud av sexiga underkläder här: https://www.katsumi.se/ Eftersom själva ämnet för dagen är sexiga underkläder så väljer vi automatiskt bort de som anser att naket är det sexigaste man kan ha på sig.

Om man söker på specifikt sexiga underkläder så får man omedelbart upp vågade plagg varav många inte lämnar mycket åt fantasin medans andra leker mer med att dölja vissa delar och visa upp andra. Väldigt mycket spets, en hel del snören och små inslag av glänsande sexiga underkläder i exempelvis PVC. Mestadels svart, en del rött och lite andra färger här och var. Föga förvånande är det majoriteten vita, smala, lättklädda kvinnor som dyker upp, men lite här och var dyker det upp en man eller en större kvinna upp. Det känns som att väldigt få skulle bli förvånade över sökresultatet för sexiga underkläder.

Men när man pratar med människor då? Då hör man mycket oftare att det sexigaste man kan ha på sig är vita klassiska bomullstrosor och att en oversized t-shirt är mycket sexigare än en chemise. Andra vanliga svar är ett stilrent svart set – eller strumpebandshållare. Strumpebandshållare dyker upp lite här och var på sexiga underkläder – men athleisure och andra mer avslappnande trender lyser med sin frånvaro.

Så om du vill köpa lite sexiga underkläder – vad är värt att slänga ett extra öga på?

Tre märken som är väldigt välkända på marknaden för sexiga underkläder och som dyker upp upprepade gånger i sökningen är Obsessive Lingerie, Axami och Leg Avenue. Samtliga ligger i mellanprisklassen och har lite olika plagg i lite olika stilar. Axami satsar mest på sexiga underkläder i form av bhar, trosor och strumpebandshållare. Hela set där du själv väljer vilka delar av kollektionen du vill köpa och möjlighet att välja olika storlekar på plaggen. Leg Avenue har mycket chemiser, strumpbyxor, klänningar och liknande. De är även väldigt stora på sexiga kostymer – men kanske inte tillräckligt sexiga för att räknas in under sexiga underkläder. Obsessive är väldigt blandat med både klassiska och unika plagg. Många kroppsstrumpor, sexiga bodys och minimala stringtrosor.

Om man vill ha mer casual sexiga underkläder kan det vara värt att satsa på härliga material istället. Calida är ett märke som är välkänt för sin materialanvändning. De satsar mycket på hållbara, bekväma material som förhöjer en enkel design till ett plagg man absolut älskar att ha på sig. Ett mer specifikt tips är hudnära trosor i One Size. Både Chantelle och Fantasie har sin egen version av en trosa som är tillverkat i ett tyg som är fantastiskt anpassningsbart och passar storlek XS-XL. Vanligtvis är jag inte ett stort fan av One Size eftersom de alltid brukar passa bäst på en viss storlek – så egentligen hade man kunnat skriva ’storlek 38’ så vet man själv att den kommer vara större på en storlek 36 och mindre på någon med storlek 40. Men i det här fallet anpassar de sig såpass att de faktiskt sitter väldigt likt på både storlek 36 och 40 och istället för att behöva välja om de ska vara lite stora eller lite små om man ligger mellan storlekar så sitter de helt enkelt perfekt på de flesta.

Vad är din definition av sexiga underkläder? Föredrar du mer uppenbart sexigt – push up-bh och andra plagg som framhäver klassiskt feminina kurvor eller är du mer low key och anser att bekvämt avslappnat som döljer mer än det visar är vägen att gå?

Jaktkläder för bättre komfort

Som jägare innebär vardagen ofta långa pass. Det är inte alltid man har tur med solsken och blå himmel. Tvärtom behöver jägaren ha på sig tåliga och väderbeständiga jaktkläder för att inte bli nedkylda. Jaktkläder är tåliga och vattentåliga plagg som är utformade för att kunna användas i tuffare förhållanden. Förutom set med byxa och jacka finns det även en rad andra tillbehör som är viktiga att investera i. Till exempel är handskar ett måste, särskilt under årets kallare årstider. Att jaga är en konst och något som kräver stort intresse. Om du älskar att sitta i jakttornet eller ströva i skogen behöver du bära plagg som håller dig lagom varm och torr. Om du har på dig kläder som inte är väderbeständiga kommer du snabbt bli nedkyld. Detta påverkar naturligtvis dina jakförhållanden. Om du inte är bekväm kommer detta störa hela din jaktupplevelse.

Mångsidiga jaktkläder

Att vistas i naturen, oavsett vilket klimat som råder, är det alltid viktigt att klä sig rätt. Om du befinner dig i ett kallare klimat är det bra att ha på sig lager-på-lager. Ett underställ i merinoull, en vind- och vattentät jacka samt byxor i samma material, är exempelvis kläder som är praktiska. Ofta skiftar temperaturen under dagen, även din kroppstemperatur. Plötsligt är du alldeles varm, då behöver du kunna ta av dig jackan. Tvärtom gäller även för varma klimat. Här är det viktigt att välja jaktkläder med god ventilationsförmåga och som effektivt transporterar bort svett.

Jaktkläder finns för både kvinnor och män i många storlekar. Oavsett om du fiskar eller jagar är jaktkläder praktiska plagg som helt enkelt är designade för att klara av tuffare terräng, kyla, vatten och värme. När du köper jaktkläder kan du känna dig säker på att kvaliteten är på topp. Man använder sig av material med många egenskaper som passar för just terräng. Investera i jaktkläder av hög kvalitet samt redskap och andra tillbehör som behövs när du ska ut i naturen. Det gör stor skillnad för hela upplevelsen om du är bekväm under jaktpasset. Du kan hitta bra jaktkläder i såväl större fysiska butiker som på nätet.

Vad är fördelarna med att göra hälsokontroller?

I korthet handlar hälsokontroller om att göra ”en check” över måendet. Det är många företag som erbjuder detta gratis till sina anställda för att hjälpa dem till bättre hälsa. Men många privatpersoner beställer även en hälsokontroll för att löpande se över eventuella problem.

För dig som tränar…

En hälsokontroll kan användas av personer som tränar för att löpande ha kontroll på vissa värden. Detta gäller då främst elitsatsande personer som under lång tid tagit hjälp av tester för att få fram hur kroppen mår och hur träningen påverkar muskler, syreupptagning med mera. Flera hälsoföretag erbjuder därför en anpassad hälsokontroll just för idrottare. Här lägger man fokus på analyser som eventuellt kan hjälpa personen framåt i sin träning. Ofta behöver dessa prover kompletteras med medicinskt kunniga tränare och eventuellt dietister.

För dig som känner dig trött…

Det är ofta svårt att sätta ”tummen på” vad orsaken är till trötthet. Mycket ofta är det flera faktorer som spelar in. Men det kan exempelvis vara låga järnvärden. Det kan därmed bli en trygghet att göra en hälsokontroll via blodprov och få svart på vitt att värdena ligger på acceptabla nivåer.

Upptäcka sjukdomar…

En del hälsoföretag lyfter upp att man med en regelbunden hälsokontroll kan upptäcka sjukdomar på ett tidigt stadie. Det är både sant och falskt. Detta beroende på hur man tolkar det. Det går att upptäcka onormala blodvärden vilket kan vara ett tecken på en viss sjukdom. En specifik sjukdom skapar alltid högre värden – men högre värden behöver inte betyda att man har just den sjukdomen. För personer med speciella sjukdomar i släkten kan en kontroll i alla fall pålysa att personen bör kontrollera sig vidare hos en hälsocentral. Att däremot säga att värdena direkt kan pålysa specifika sjukdomar är något felaktigt.

Se över livsmedel…

Med en allsidig kost får de flesta i sig vad man behöver under en dag. Men självklart finns det individuella behov. En del personer har behov av mer mängd av vissa näringsämnen. Genom att göra en hälsokontroll kan man enkelt få överblick på vilka blodvärden man har. Därmed kan det exempelvis upptäckas om järnvärdet är för lågt vilket kan ligga till grund till trötthet. I vissa fall kan även en dietist tolka de olika värdena och pålysa hur kosten borde läggas om för att bättre värden ska uppnås.

Friskvård för företag gynnar alla parter

Att hälsan är viktig för den enskilde medarbetaren är förstås inget nytt. Faktum är dock att den anställdes hälsa även har en inverkan på företaget i stort och dess lönsamhet. Det kan därför löna sig att implementera ett friskvårdsprogram för att främja god hälsa. I denna artikel kommer vi att berätta hur friskvård för företag kan gynna alla parter: såväl företaget som dess medarbetare.

Detta är friskvård för företag

Friskvård för företag är i sig inget nytt – friskvårdsprogram har under en längre tid funnits på de flesta större företag samt i statliga och kommunala verksamheter. På senare år har dock även många mindre företagare insett fördelarna med att implementera program för att främja medarbetarnas hälsa.

Det finns flera olika sorters program av detta slag. När man tänker på friskvård för företag föreställer sig förmodligen de flesta av oss någon form av motionsaktivitet. Det kan dock röra sig om allt från subventionering av gymkort eller yogaklasser till att tid avsätts i arbetsschemat för promenader eller liknande.

Friskvården här för att stanna

Trenden med friskvård för företag är alltså inte ny. Med största sannolikhet är den också här för att stanna – vi behöver inte spola tillbaka särskilt långt i tiden för att hamna i en tid då den inte existerade, men nu är friskvården en basvara i sunda företag.

De som kanske gynnas allra mest av friskvård för företag är medarbetarna. Företagen har dock i princip lika stor nytt av friskvårdsprogram som de anställda. Detta är en av flera anledningar till att inte längre enbart större företag använder sig av dessa program för att främja sina medarbetares hälsa. Även mindre och medelstora organisationer har börjat med detta och de gynnas inte bara genom en minskad sjukfrånvaro och andra hälsorelaterade fördelar hos personalstyrkan – en ofta bortglömd fördel med friskvård är som incitament i samband med rekrytering av ny personal.

Ja, du läste rätt – friskvård för företag kan läggas i vågskålen och användas för att attrahera kompetent personal. För vem vill väl inte arbeta för en arbetsgivare som har personalens välbefinnande i åtanke och sponsrar gymkort eller liknande!?

Nike – då, nu och för alltid

Företaget grundades 1964, bytte namn 1971 och fick sin berömda logga samma år. Under 80-talet blev dom marknadsledande och är det än idag. Deras slogan ”Just Do It” har knappast undgått någon, och framgångssagan om Nike tog sin start med deras populära skor. Idag finns kläder av alla möjliga slag, med inslag från både gammalt och nytt, och det finns inget som säger att märket kommer sakta ned och försvinna.

Framgång redan från början

När Nike först grundades var det deras skor som stod i fokus. Många kända idrottsmän började använda produkterna och det stärkte förmodligen varumärket en hel del. Basketstjärnan Michael Jordan hade ett nära samarbete med tillverkaren under många år vilket fick företaget att växa sig än starkare i USA. Man tog sig sedan till Europa och idag finns både skor, kläder, väskor och andra tillbehör att köpa runt om i hela världen.

Fokus på sport och mode

Idag kan man hitta betydligt mer än bara skor från det populära sportmärket. Nike har minst sagt gett sin in i modevärlden och tillverkar kläder som inte bara kan användas till träning utan också till vardags. Det finns jackor, mössor, kepsar, väskor, vattenflaskor och allt möjligt man kan tänkas behöva för att träna men också bekväma kläder att använda på fritiden, så som hoodies och snygga sneakers.

Trenderna kommer och går

En av Nikes mest kända produkter är skon Nike Air Max, som lanserades första gången 1987. Idag, drygt 30 år senare, är dom återigen hetare än någonsin och klär många fötter runt om i världen. Gamla trender kommer tillbaka, samtidigt som dom nya och moderna är under ständig utveckling. Vad gäller produkter avsedda för speciella sporter, så som fotboll och löpning, används avancerad teknik och det ligger en hel vetenskap bakom slutprodukten.

Nike och dess skor, och alla andra produkter som har tillkommit under åren, står sig trots den hårda konkurrensen stabilt kvar som ett av världens mest köpta märken. Det finns ingen anledning att tro att det kommer att förändras, åtminstone inte under dom närmsta åren. Vad som händer i framtiden är svårt att förutspå men sannolikt kommer dom fortsätta i samma anda, att ta fram nya moderna produkter tillsammans med gamla klassiker, eftersom det verkar vara ett minst sagt vinnande koncept.

Hotellkänsla hemma med nya textilier

Det behöver inte vara svårt att få till en lyxig och hotelliknande känsla i det egna hemmet. En stor del av den härliga känslan man upplever på hotell är tack vare deras krispiga sängkläder, handdukar och badlakan som ligger snyggt placerade på hyllor eller på sängen. Att köpa hem nya textilier och slänga ut gamla urtvättade handdukar och annat är otroligt lyxigt och något man faktiskt bör göra då och då. Här finns sköna handdukar och badlakan att köpa via internet.

Byt ut det gamla

Textilier som används dagligen upplevs till slut inte som rena även fast man tvätta dom flitigt. Ljusa färger blir gråaktiga och starka färger tappar sin lyster efter det eviga tvättandet, vilket också är nödvändigt för att undvika kvalster och bakterier. När textilierna blivit så pass välanvända att de inte känns rena trots tvätt är det dags att byta ut dom och köpa nytt. En sådan enkel sak kommer garanterat ge en lyxigare känsla i hemmet.

Inred med handdukar

Fina handdukar gör mycket för badrummet och det är extra snyggt om man har även badlakan i samma stil. När saker och ting är enhetliga, med hjälp av färg eller mönster, ger det en lyxig känsla precis som på hotell. Låt dina badlakan och handdukar vara en del av inredningen. Placera dom synligt på en hylla, häng över en stolsrygg eller sätt upp snygga krokar på väggen som dom kan hänga på. Stilen kommer kännas varmare och mer ombonad än om det inte finns några textilier framme över huvud taget, och dessutom blir dom mer lättillgängliga för både dig själv och dina gäster.

Satsa på kvalitet

Kvalitet före kvantitet är ett flitigt använt uttryck som man borde använda även när man köper textilier till hemmet. Det är stor skillnad på till exempel badlakan av hög kvalitet mot för något man köpt billigt och många av. De håller varken färgen eller formen på samma sätt, och är ofta heller inte lika mjuka och behagliga att torka sig med. Istället för att fylla upp skåp och krokar med massa olika handdukar bör man istället hitta något av bra kvalitet och köpa lagom många. Tvätta efter tvättråden som finns så håller dom sig fina länge.

Byt ut handdukar, badlakan och sängkläder och andra mjuka material med jämna mellanrum. Satsa på kvalitet och låt saker hänga framme. Piffa och puffa med andra enkla detaljer runt omkring och du kommer garanterat få en hotelliknande känsla i ditt hem.

Nilemarks water processor lanserar ny e-handel.

Nu lanserar Nilemarks Waterprocessor sin produkt via sin nya e-butik nilemarks.se. Nilemarks vattenprocessor är en helt fantastisk produkt som gör odrickbart vatten drickbart helt naturligt.
Processorn monteras på det inkommande vattnet i en villa och under diskbänken på kallvattnet i en lägenhet. När processorn kommer i närheten av vattnet så sätts det i svängning och en jonisering startar som syresätter vattnet. Genom detta oxideras järn, koppar, mangan mfl.
Kalk kristalliseras och klor reduceras md 70%. Lukt, färg och smak minimeras och vattnet blir vitalt.
Detta vitaliserade vatten är bra för dig, dina husdjur och växter. Nu kan du enkelt köpa Nilemarks vattenprocessor via den nya e-butiken nilemarks.se. Du betalar säkert via Klarna och har alltid 30 dagars öppet köp. Är du inte nöjd så får du fritt returnera produkten. Nilemarks rent vatten helt naturligt.

Nilemarks processorn-en makalös ”manick”

I slutet på 90-talet uppfann Ewa Nilemarks sin vattenprocessor för detta blev hon prisbelönad på bland annat den erkända innovationsmässan ERUEKA i Bryssel 1998. Produkten blev på den tiden väldigt omskriven i media över hela världen och rönte stor försäljningsmässig framgång. Ewa såg att det fanns ett problem med att vatten inte alltid var rent. Många har problem med sitt dricksvatten. Järn i vattnet kan göra vattnet brunt och illaluktande, likaså koppar och mangan. Många som har egen brunn upplever dessa problem. I många delar av Sverige har vi problem med kalk i vattnet vilket resulterar i kalkavlagringar och beläggningar. man ser det främst på diskbänken och på till exempel duschens glasvägg. I de fall klor förekommer i vattnet reduceras detta med 70% genom användning av Nilemarks processorn. Genom att montera en Nilemarks processor på sitt ingående vatten eliminerar man dessa problem. Dessutom vitaliserar processorn vattnet vilket är fantastiskt för dig, dina husdjur och växter. Man märker vitaliseringseffekten genom att växter blir blir grönare och husdjurets päls blankare. Alla mår helt enkelt bättre av att dricka ett vatten som är vitaliserat och detta var huvudsyftet när Ewa hittade på sin uppfinning.